Skip to content Skip to footer
Danske æbler
Historien om os
Æble
Om able winery

Historien

Her på gården har vi nogle æbletræer, som i visse år giver en overflod af æbler, som vi aldrig kunne nå at spise os igennem, før de rådnede. Derfor har børnene og jeg i flere år samlet æblerne og presset dem til most, som vi kom i fryseren. 

Ofte var fryseren meget fuld og jeg spekulerede på om man kunne konservere mosten på anden vis. En dag kom jeg forbi min nabo, som stod med en lille frugtpresser og pressede æbler. Han fortalte, at han ville lave æblevin. Jeg var skeptisk, men nysgerrig og da jeg kom hjem, begyndte jeg at søge information på æblevin. 

Derefter købte jeg en gærspand og et gær-kit. Lavede 25 liter æblemost og satte det i gang. Efter 3 uger havde jeg en færdig vin og det smagte godt. Det var startskuddet. De efterfølgende år eksperimenterede og øvede jeg mig og i september 2019 tog jeg skridtet og startede mit firma. 

Om able winery

Nytænkende

Traditionelt laves vin på basis af druer. De senere år er der dukket flere danske vinavlere op rundt i landet, som laver vine baseret på druer dyrket i Danmark. Men hvem har bestemt, at det skal være sådan?

Hvorfor ikke lave liflige dråber på basis af andre råvarer? Hvorfor ikke lave vine baseret på de naturlige råvarer vi har til rådighed i overflod i Danmark? Hvorfor hente vine på den anden side af jordkloden, hvis vi kan lave vine lokalt i Danmark?

Æblerne bliver genbrugt
Laver selv sorteringen
Æble
Vin på bordet
Danske æbler
Æble
Om able winery

De danske æbler

Vores vision er at lave vine baseret på danske frugter, som forekommer naturligt og er tilpasset klimaet i Danmark. Vine som understøtter andre danske produkter, især de gode oste og fiskeretter Danmark også laver i høj kvalitet. Vine som bærer præg af de vilkår som det danske klima tilbyder og som dermed giver en særlig dansk smagsoplevelse.

Vi har siden Gorm den Gamle og sikkert før ham lavet øl, mjød og brændevin. Nu er det vores vision at lave dansk æblevin af høj kvalitet og få dem på middagsbordet og menukortene rundt om i Danmark som et dejligt spændende alternativ til druevine.

Om able winery

Det danske klima

Det danske klima er unikt.

Intet andet sted på kloden på vores breddegrader, finder man et klima som det danske, hverken på den nordlige eller sydlige halvkugle.

Vi har et tempereret kystklima med lange sommerdage og det velkendte omskiftelige sommervejr.

Disse forhold giver danske æbler en unik aromatisk smag og friskhed, som vi bestræber på at bevare i vinene og derfor kan sige at Vi flasker smagen af Danmark. 

Able winery gert
Klima
Æble
Dansk håndværk
Dansk håndværk
Æble
Om able winery

Dansk håndværk

Siden vi lavede vores første 25L æblevin, for efterhånden mange år siden, har vi arbejdet intenst på at videreudvikle og perfektionere vores vine. Det er et newer ending projekt. Der er altid en lille detalje, som vi gerne vil forbedre så vinen bliver endnu bedre.

En smagsnuance vi gerne vil fremhæve eller dæmpe. Resultatet af vores forsøg kommer først lang tid senere, når vinen er klar. Måske har vi lavet en bedre vin, som kan opskaleres og sættes i produktion – eller også må vi prøve igen. Det er tidskrævende tålmodigheds arbejde.

Vores produktion består i høj grad af manuelt arbejde. Det er lige fra plukningen af æblerne til påsætningen af etiketterne. Kan en etikette derfor sidde lidt skævt. Jo, det kan den godt, men det ændre ikke på smagen inde i flasken.

Der går mange mandetimer fra æblet bliver plukket af nænsomme hænder i efteråret til den står på hylderne i butikken. Vi er ikke en masseproduktionsfabrik – Vi er danske håndværkere.

Om able winery

Bæredygtighed

Er vi bæredygtige? Vi arbejder ud fra det princip, at vi udelukkende anvender danske råvarer i produktionen. 

Det gør vi fordi danske æbler er unikke i smagen og samtidig sparer vi co2 ved at minimere transporten. Samtidig anvender vi de æbler, som bliver frasorteret til butikkerne. Disse æbler er ofte overskudsæbler. Dermed afhjælper vi madspild.

I vores produktion af Gin og Brandy anvender vi pulp. Pulpen er et restprodukt, når vi moster æblerne. Langt størstedelen af pulpen bliver smidt væk. Nogle steder bliver det omdannet til kompost. Vi gærer på pulpen og udnytter hele æblet, smider det i kompostbeholderen og derefter anvender det som gødning og jordforbedring til vores solbær. 

Sammenlagt har vi derfor ikke meget affald i vores produktion. Størstedelen er organisk og den tilstræber vi at komposterer.

Så er det i vores optik, det nærmeste vi kan komme en cirkulær økonomi.

Når man gærer en most er co2 et affaldsprodukt. Men det udslip vi har under selve fermenteringen, svarer i grove tal til det optag æblerne har optaget under væksten, så i den forstand er vi næsten co2 neutrale.

Alle steder, hvor muligt, anvender vi danske leverandører og. I Danmark dyrker vi ikke kork, så det bliver vi eksempelvis nødt til at importere. Det samme gælder køb af vinflasker.

Fra Dansk lovgivning og den danske fødevarestyrelse er vi pålagt regler for fødevaresikkerhed og derfor har vi blandt andet noget plastik affald. Det samler vi og kører til genbrug. Det ville vi selvfølgelig gerne minimere, endnu findes der ikke et bedre lovligt alternativ.

Så er vi bæredygtige, klima- og naturvenlige? Jow, et langt stykke hen ad vejen mener vi nok at kunne hævde os som værende bæredygtige. Om ikke andet, så forsøger at gøre vores bedste.

Able winery bæredygtighed
Bæredygtighed
Æble
Samarbejde able winery
Samarbejdspartnere
Æble
Om able winery

Samarbejdspartnere

Få mennesker i denne verden får succes uden gode samarbejdspartnere. 

Vi har fundet nogle gode samarbejdspartnere, som vi sætter stor pris på.

Brovejens Frugt i Himmerland producerer æblerne til vores Aroma og Elstar vine. 

Gaardmosteriet ved Hesselager på Sydøst Fyn producerer Discovery æblerne, som vi bruger til Discovery vinen. 

Mobilmost i Skive har været en kæmpe hjælp med at skaffe kontakt til de forskellige æbleplantager og de moster hovedparten af vores most.

H.J. Hansen vine er vores grossist. De sælger vores vine i Vinspecialisten og til HoReCa.